כל מה שאתם צריכים לדעת על מוזיקה 🎵

מוזיקה הייתה חלק בלתי נפרד מחיינו מאז ומעולם. יש לו את הכוח להרים את מצבי הרוח שלנו, לעורר רגשות ולקרב אנשים. ממוזיקה קלאסית ועד פופ מודרני, יש משהו לכולם. במאמר זה, נחקור את כל מה שאתה צריך לדעת על מוזיקה – ממקורותיה וסוגיה ועד כיצד ניתן להשתמש בה בחיי היומיום.

כמו כן, נבחן כמה מהדרכים השונות שבהן ניתן להשתמש במוזיקה כצורת ביטוי ויצירתיות. לבסוף, נדון בשימושים השונים של המוזיקה כיום וכיצד היא ממשיכה לעצב את התרבות שלנו.

15 שאלות ותשובות מעניינות אך ללא הקשר סיבתי על מוזיקה וההשתלבות שלה בתוך חיינו.

לשמיעה של כל המדריך הנ”ל לנוחות שלכם אנא לחצו על כפתור ההפעלה בצד ימין של נגן זה.

 

מחפשים תקליטן שיצור לכם מוזיקה בהתאמה אישית לאירוע שלכם ולקהל שלכם? אם כן אז הגעתם לחברה המקצועית ביותר בהפקת מוזיקה לאירועים!

תשלומים נוחים ומשתלמים בכל שיטות התשלום שיש!   💰

עשרות אירועים מרגשים עם אנשים נפלאים אשר נכנסו לנו ללב! ❤️

ליווי אישי בבחירת המוזיקה והאווירה המתאימה ביותר לכל שלבי האירוע 🎵

תקליטנים מקצועיים בעלי ניסיון רב המתמחים בכל סוגי ההפקות המוזיקליות שיש 🎧

 בניית רשימת השמעה עם כל השירים המפורסמים ביותר בהתאמה לקהל האירוע ולקונספט של ההפקה 🎼

מהו מקור המילה מוזיקה?

המילה מוזיקה נגזרת מהמילה היוונית “מוסיקי” שפרושה הוא מוזה, מילה שאצלנו מיוחסת לתופעה המעוררת  השראה. כלומר המוזיקה היא המוזה, ההשראה עצמה.

 

מה ההגדרה למוזיקה?

מוזיקה היא סוג אומנות שבו האומן מסדר צליל רעש + צליל שקט במרחב. במילים אחרות, מדובר על האופן שבו לוקחים צלילים ומארגנים אותם ביחד, במקביל, זה לצד זה או זה על זה עד למצב שבו אין שקט מתמשך אלא לפרקים קצרים. הסדר הזה של צליל, שקט, צליל הוא זה שיוצר את המוזיקה.

 

כל מה שאתם צריכים לדעת על מוזיקה

 

 איך מוזיקה משפיעה על בני אדם?

ניתן לומר די בבטחה, שאין אדם שמוזיקה אינה משפיעה אליו ואין מוזיקה שמשפיעה באותו אופן וצורה על אנשים שונים. אתם מוזמנים לעצור שנייה, לנסות ולהיזכר בשיר שאתם אוהבים ולהתחבר לרגש שהוא מעורר בכם. זאת המוסיקה, היא מעוררת בנו דברים שלא ידענו שיש לנו.

הידעתם? – כוחה של המוזיקה נרתם בעשורים האחרונים למקצוע טיפולי שנקרא “תרפיה במוזיקה”. במודל טיפולי זה משתמשים במוזיקה על צורותיה בכדי לעורר התבוננות פנימית, לעודד שיח רגשי כחלק מתהליך טיפולי רגשי.

 

שימושים היסטוריים במוזיקה

מוזיקה ככלי להשגת הרגעה – בסיפורי המקרא העוסקים בשאול המלך ודוד (לפני שהפך למלך) מסופר ששאול סבל מ”רוח רעה” שזה אולי משהו שדומה לדיכאון ודכדוך ודוד היה מוזמן לנגן בפניו והעלים את הדכדוך.

מוזיקה בשירות המלחמות – במלחמות בעת העתיקה השתמשו במוזיקה ובעיקר בצלילים לעורר פחד בקרב הלוחמים בצד השני ובמקביל לעורר אנרגיות, עידוד ורוח קרב בקרב הלוחמים מהצד שלך. הכלים המוכרים המפורסמים ביותר הם תופים וחמת חלילים.

מוזיקה כדרך להפנט – סיפורי עם ואגדות רבות נקשרו עם היכולת של מוזיקה להפנט אנשים לעשות דברים שאחרת לא היו עושים, למשל, סיפור החלילן מהמלין, שירת סירנות הים שמשכו מלחי אוניות ועוד.

 

עד מתי מותר להשמיע מוזיקה בלילה באירוע או בבית ?

העניין הזה מוסדר בתקנות למניעת רעש שנקבעו על ידי מדינת ישראל (בשנת 2013). רעש כולל בתוכו מגוון רחב של קולות מעבר למוזיקה, זה יכול להיות צעקות, רדיו, טלוויזיה, נפצים וכל דבר אחר שחורג מרמת שיח סבירה.

על פי התקנות, חל איסור להפעיל מכשיר המשמיע קול רם או להשמיע רעש באזור מגורים בין השעות 1400-16—אחר הצהרים ובין השעות 2300-0700. תקנה זו תקפה גם לאזורים שאינם אזורי מגורים והרעש בהם יוצר מטרד כזה או אחר. השמעת הרעש תקפה גם לתוך מבנה וגם מחוץ למבנה בחצר או תחת כיפת השמים.

לכללים אלו יש חריגים, בימים של שמחה שנערכת באחת מימי המועד המוכרים על ידי המדינה כמו: יום עצמאות, ערב פורים, ערב ירושלים, ערב המימונה, ערב ל”ג בעומר וערב השנה האזרחית.

החרגה של שעה נוספת (עד השעה חצות) ניתנה לערבי שישי ומוצאי שבת (וימים מקבילים בקרב הדרוזים, נוצרים ומוסלמים).

העוברים על חוקי שמירת הרעש צפויים לביקור של המשטרה ולקנסות הקבועים בחוק.

הערה – מסיבות קריוקי הן הלהיט הביתי של השנים האחרונות, לצערכם ולשמחת השכנים הן לא הוחרגו ולכן אחרי השעה 2300 או חצות על המוסיקה ועל הזיופים להיפסק.

לעוד מידע בנושא – מוזיקה לאירועים

 כשאומרים מוזיקת “מיינסטרים” למה הכוונה?

המילה “מיינסטרים” היא מילה לועזית שפירושה “הזרם המרכזי”. המילה משמשת בתחומים רבים נוספים מעבר למוזיקה, למשל, דעות מרכזיות בפוליטיקה, תפיסות מרכזיות בדת וכדומה.

במוזיקה נהוג להכניס תחת המונח “מיינסטרים” את המוזיקה הפופולארית שיש לגביה הסכמה בציבור. לרוב אלו יהיו שירים ללא הקשרים פוליטיים או מחאתיים, אלא שירים העוסקים בנושאי החיים המעסיקים את כולם, אהבה, ילדים, בריאות, הארץ בה חיים, שברון לב, פרידות וכדומה.

בערוצי הרדיו השונים, נהוגה רשימת השמעה בה נמצאים שירים שנמצאים בקונצנזוס ואינם מעוררים מחלוקת או פוגעים בציבור כזה או אחר.

באירועים חברתיים שונים בהם מושמעת מוזיקה ושאינם סביב סוגה מוזיקלית מסוימת נהוג להשמיע את שירי מיינסטרים המוכרים והמקובלים.

 

מה זה מוזיקה שחורה?

המונח מייצג את כל סוגי המוזיקה שנוצרה משורשים אפריקאים, בכלל זה מיבשות אפריקה ואמריקה וכוללים את האפרו-אמריקאים החיים בארצות הברית (שמקובל ששורשיהם הראשונים היו מיבשת אפריקה). מהמוזיקה השחורה התפתחו סוגות רבות של סגנונות מוזיקליים ממקומות שונים כמו, ברזיל, אזור הקאריביים, דרום אפריקה ומספר מקומות בארצות הברית כמו ניו אורלינס וניו יורק.

הסוגות המפורסמות ביותר שיצאו משורשי המוזיקה השחורה הם : בלוז, ג’אז, ראפ, היפ הופ, דיסקו, ריתם אנד בלוז, רגאיי, בוסה נובה, סמבה ואחרים.

למרות מקורותיה הרחוקים של המוזיקה השחורה מישראל, היא תפסה מאד גם אצלנו. ניתן למצוא קהל נאמן של מוזיקת הג’אז, ישנה התפתחות עצומה של ראפ והיפ הופ שהפכו לז’אנרים הכי פופולאריים ומקובלים בקרב דור הצעירים, ז’אנר שממלא הופעות ואולמות, משלב טקסטים מחאתיים וטקסטים המספרים סיפורים כואבים ומרגשים.  

למה אסור לשמוע מוזיקה בספירת העומר?

ספירת העומר היה מצוות עשה מתוך תרי”ג המצוות. היא מתייחסת לתקופה של 7 שבועות החלה מיד לאחר חג הפסח ועד חג השבועות. בימי ספירת העומר יש ממד חגיגי של ימי ההמתנה למתן תורה אבל גם ממד של אבלות שהתווסף בתקופה מאוחרת יותר בעקבות מותם של 24000 מתלמידיו של רבי עקיבא בימי מרד בר כוכבא (ככל הנראה בעקבות מגפה). במנהגי האבלות של העומר מתבקשים המאמינים להימנע מחגיגות ואירועי שמחים בכלל זה להימנע משמיעת מוזיקה.

לאורך השנים הדעות בקרב רבנים חלוקות למה נכלל באיסור מבחינה מוזיקה. חלק מהדעות טוענות כי כל סוגי מוזיקה אסורה למעט שירים ללא מנגינה (סוגה שנקראת א-קפלה: מקהלה), חלק אחר טוענים כי מכיוון ששמיעת מוזיקה פרטית בדיסק או הטלפון בימינו היא דבר שבשגרה אין חלים עליה מנהגי אבלות וניתן לשמוע מוזיקה, תוך כדי התחשבות בסביבה. גישות רבניות אחרות הוסיפו את הרדיו כאמצעי שמותר לשמוע בו מוזיקה והבדילו בין מוזיקה חיה שנתפסת כחגיגית ועל כן אסורה לבין מוזיקה מוקלטת.

בעקבות כך בימי הספירה לא נהוג לקיים אירועים שמחים כמו חתונות ובר מצוות.

 

האם מוזיקה באמת טובה לתינוק שבבטן?

מחקרים רבים נעשו בכדי לבדוק השפעות שיש לעובר עוד בהיותו בבטן אימו, כאשר אחד התחומים הנבדקים ביותר הוא ההשפעה או התרומה של שמיעת מוזיקה. השאלות המרכזיות שבדרך כלל נשאלות הן: האם עובר השומע מוזיקה ייפתח שמיעה או כשרון מוזיקלי, האם גדל לנו אלביס פרסלי הבא? האם הילד יגדל להיות רגוע ושליו? אילו סוגי מוזיקה עדיפים?.

מבחינה פיזיולוגית, השמיעה אצל העובר מתפתחת לקראת השבוע ה-17 של ההיריון והוא בעיקר מגיב לקול. החל מהשבוע ה-24 העובר כבר שומע. נזכור כי, עוברים חשופים כל הזמן לרעשים ולרחשים (דפיקות לב, נשימה, זרימת דם, רעשי בטן) כך שמוזיקה שתושמע להם תצטרף לקונצרט המוזיקלי שהם כבר שומעים.

מחקרים הראו שעוברים שנחשפו למוזיקה ולא נחשפו למוזיקה לאחר הלידה, הגיבו באופן פיזיולוגי לאותה מוזיקה שהושמעה להם כשהיו עוברים והושמעה להם שוב מספר שבועות לאחר הלידה. המחקרים מצאו כי מוזיקה תורמת לחיבורים וקשרים בין נוירונים במוחו של העובר. לצד זאת לא נמצאו ממצאים המעידים כי שמיעת מוזיקה מסוג שהוא תורמת להפיכתו של הילד למוזיקאי.

בלי קשר לעובר ולתינוק, נמצא שמוזיקה הינה כלי הרגעה ושיקומי נהדר גם בקרב הנמצאים במצב רפואי מנותק, נפגעי קרב, נפגעי אירוע מוחי ואחרים.

 

כמה שירים נוספים ביום בעולם?

לא באמת ניתן לדעת כמה שירים משוחררים לשמיעה בעולם כל יום ,גם אם השאלה מתייחסת רק לשירים שהוקלטו ומופצים בפלטפורמה כלשהיא.

בעידן של היום שבו המוזיקה היא קודם כל דיגיטלית ועולה לפלטפורמות דיגיטליות, אנחנו יכולים לעשות הערכה מושכלת המבוססת על הדיווחים של פלטפורמות המוזיקה הדיגיטליות כמו ספוטיפי ואפל מיוזיק.

על פי דיווח של ספוטיפי, הפלטפורמה המובילה בעולם לשמיעת מוזיקה מחודש אוקטובר 2022 עולה כי, בכל יום המערכות שלה מעלות כ- 66000 שירים ותוכן מוזיקלי. עוד צוין בדיווח שלא מדובר בכל השירים והתוכן הקיים אלא תוכן עובר תהליך כל שהוא של סינון ותיעדוף.

בהתאם לדיווח של ספוטיפי, ובהתאם לכך שיש הרבה שירים בהוצאות פרטיות שלא מגיעים כלל לפלטפורמות המיינסטרים, ניתן להעריך כי כמות השירים המופצים במדינות השונות בעולם מגיעה עד לכדי מאה אלף שירים ביום.

 

היכן נולד הג’אז?

הג’אז הוא סוגה מוזיקלית שהתחילה בארצות הברית בתחילת שנת 1900 בקרב השחורים שהובאו כעבדים על ידי האירופאים במאות הקודמות. מדובר במוזיקה שנולדה במטעי הכותנה ושימשה את העבדים כדרך להעברת מסרים, עידוד והעברת הזמן הבלתי נגמר של העבודה הסיזיפית.

היכן נולד הראפ?

משמעות המונח “ראפ” הוא “לשוחח” או “לומר” והוא היה קיים כבר במאה השש עשרה. מקור השיטה הזו של שיחה בקצב נעוץ בשבטים אפריקאים עוד לפני תקופת העבדות (הגעת האירופאים ליבשת אפריקה) שבאמצעות דיבור קצבי בעיקר לצלילי תופים נהגו לספר סיפור או לתאר תיאורי גבורה.

בשנים שלאחר סיום העבדות בארצות הברית ובמרבית העולם, החלה התפתחות משמעותית של סגנון הדיבור הקצבי הראפי והוא כלל בעיקר תוכן של תיאורי סבל, קושי ותסכול.

מהראפ התפתחו תת סוגות כמו: היפ הופ, רגאיי לצד סגנונות ראפ כמו: ראפ ג’אז, גנגסטה ראפ, ראפ עם מקצי בוסה נובה ועוד.

היכן נולדה המוזיקה הקלאסית?

המוזיקה הקלאסית נולדה במאה ה-18 באירופה המערבית אולם רק כמאה שנה מאוחר יותר היא החלה להיקרא קלאסית וזאת כחלק מהיותה שייכת לתקופה קודמת ונתפסת כמוזיקה נעלה יותר. מקור תפיסת עליונות זו נעוץ בעליונות הכללית שחשו האירופאים ביחס לשאר עמי העולם מבחינה תרבותית ואינטלקטואלית.

האם כל אחד יכול לעשות מוזיקה?

ההגדרה למוזיקה יכולה להיות מאד רחבה ולמעשה כל אחד יכול לעשות רעש וקולות ובחלק מהמקרים לקרוא לזה מוזיקה. אולם בסופו של דבר בכדי שמשהו ייקרא מוזיקה הוא צריך להישמע ולהתקבל על ידי האחר כמוזיקה.

לנגן לעצמך בחדר על גיטרה זה רק לנגן מוזיקה זה עדיין לא נחשב לעשות מוזיקה. מוזיקה נבחנת בין השאר ביכולתה לצאת לאור מעבר ליוצר שלה.

 

האם די ג’יי גם מייצר מוזיקה?

כן. די ג’יי מקצועי ורציני מייצר מוסיקה שנקראת מיקסים, שילובים של צלילים, קטעי שירים וקטעי נגינה יחד ולחוד, הדי ג’יי משתמש בתוכנות שונות להוסיף צלילים על צלילים, לעוות צליל, להוסיף רעשי רקע ועוד סוגי מניפולציות על השיר שמצד אחד שומרים על המבנה הבסיסי שלו אך גם מייצרים משהו חדש.

 

מה עתיד המוזיקה מבחינת ייצור וצריכה?

הפקה וצריכה מוזיקלית עוברים מהפך ככל שהטכנולוגיה מתקדמת משירותי סטרימינג למוזיקה שנוצרת בינה מלאכותית, הדרכים שבהן אנו מאזינים למוזיקה משתנים גם הם במהירות.

ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתפתח, כך גם הדרך בה אנו מייצרים וצורכים מוזיקה. אנו יכולים לצפות לראות יותר מוזיקה שנוצרת באמצעות בינה מלאכותית, חוויות האזנה סוחפות יותר והתמקדות רבה יותר בהתאמה אישית של מוזיקה עבור מאזינים בודדים.

עם השינויים הללו מגיעות הזדמנויות חדשות עבור מוזיקאים, מפיקים וצרכנים כאחד. עתיד המוזיקה מבטיח אפשרויות מרגשות לכל מי שעוסק בהפקתה ובצריכה שלה.

מילות סיכום

מוזיקה היא אחת מצורות האמנות המהנות והידועות ביותר בעולם. זהו כוח רב עוצמה שיכול לקרב אנשים, לעזור לנו לבטא את עצמנו ולקחת אותנו לעולמות אחרים. בין אם אתה מוזיקאי או חובב מוזיקה מושבע,

מוזיקה היא שפה אוניברסלית שחוצה כל גבולות. יש לו את הכוח לקרב אנשים, לבטא רגשות ולקחת אותנו לעולמות אחרים. ממוזיקה קלאסית ועד פופ עכשווי, ניתן למצוא מוזיקה בכל מקום בחיינו וזו אחת מצורות האמנות המהנות והפופולריות ביותר בעולם. בין אם אתה מוזיקאי או חובב מוזיקה מושבע, יש משהו לכל אחד בצורת האמנות המדהימה הזו.

יש עוד שאלות רבות שאפשר לשאול על מוזיקה, וזה רק מחזק את המשמעות שלה בעולם בכלל ואת חשיבות השילוב שלה באירועים חברתיים.

לעוד מידע בנושא מוזיקה בארץ ובעולם אתה מוזמנים ליצור קשר אייתנו

שאלות נפוצות

למוזיקה יש את הכוח להשפיע על מצבי הרוח והרגשות שלנו בצורה עמוקה. בין אם זה מנגינה שמחה שמכניסה אותנו למצב רוח טוב או בלדה רגשית שמוציאה את רגשות העצב שלנו, למוזיקה יש את הכוח לעורר רגשות עוצמתיים. זה יכול לעזור לנו להירגע, להמריץ אותנו ואפילו לגרום לנו להרגיש מחוברים יותר עם אחרים. מוזיקה יכולה גם לעזור לנו להבין טוב יותר את הרגשות שלנו ולהתמודד איתם. מוזיקה היא שפה אוניברסלית למוזיקה יש את הכוח לחבר אנשים מכל התרבויות והרקע על ידי מתן בסיס משותף לתקשורת. לעתים קרובות קל לנו יותר לתקשר על רגשות, מידע או אפילו מחשבות כאשר שפת המוזיקה מעורבת. זה לא יוצא דופן שאנשים מתרבויות או דתות שונות יחוו רגשות של אמון, אמפתיה והבנה כשהם מאזינים למוזיקה מתרבות אחרת.
מוזיקה היא שפה אוניברסלית שקיימת כבר אלפי שנים. היא מבטאת רגשות, מספרת סיפורים ומחברת בין אנשים מרקעים שונים. ניתן לחלק את המוזיקה לז’אנרים שונים בהתבסס על הכלים בהם נעשה שימוש, סגנון הקומפוזיציה והנושא. מקלאסי ועד ג’אז ועד רוק ופופ, יש מגוון עצום של ז’אנרים מוזיקליים זמינים היום. לכל ז’אנר יש את המאפיינים הייחודיים שלו שמבליטים אותו מהשאר . ז’אנר הפופ הפופולרי ביותר בימינו ידוע בשם K-pop, או פופ קוריאני. הז’אנר התחיל עם ערבוב של סגנונות מוזיקה מערביים ומזרחיים כדי ליצור צליל חדש. אמנים שונים ממקומות שונים בעולם תרמו לצליל החדש הזה שהגיע לקהל עולמי. כעת הוא הפך לאחד הז’אנרים הדומיננטיים ביותר באסיה ופופולרי ברחבי העולם.
הטכנולוגיה חוללה מהפכה בדרך שבה אנחנו יוצרים ומאזינים למוזיקה. מתוכנות הקלטה ועריכה ועד שירותי סטרימינג, הטכנולוגיה הקלה מאוד על מוזיקאים ליצור ולשתף את המוזיקה שלהם עם העולם. הטכנולוגיה שינתה גם את הדרך בה אנו מאזינים למוזיקה, מתקליטים ודיסקים מסורבלים להורדות דיגיטליות, שירותי סטרימינג ואפילו חוויות מציאות מדומה. הטכנולוגיה לא רק הקלה על מוזיקאים לשתף את המוזיקה שלהם עם העולם אלא גם אפשרה למאזינים לגשת למגוון רחב יותר של ז’אנרים מוזיקליים מאי פעם.